1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

O nama

 

Dom omladine u Vršcu osnovan je pod okriljem Konferencije socijalističke omladine 1971 godine. Samostalni rad započinje 1981 godine kada se postavljaju prve smernice po kojima će Dom omladine raditi u budućnosti.
U tom periodu počinju sa radom prve sekcije ( izviđači, foto-kino klub, aero –klub ) održavaju se prvi rok koncerti po kojima Dom omladine počinje da stvara prepoznatljivi imidž urbanog mesta na kojem mladi mogu da se susretnu sa novim muzičkim pravcima. Uspostavlja se saradnja sa Institutom za strane jezike iz Beograda , 1986 godine, kada i počinje škola stranih jezika. Takođe se uspostavlja grožđebalska gitarijada koja je okupljala mlade rok bendove iz Vršca i okoline i koja se jednom godišnje održava i traje i do danas.
Pod imenom „Jelisaveta Petrov –Beba“ ova institucija funkcioniše sve do 2001 godine kada se gasi i formira se javna ustanova pod nazivom Dom omladine u Vršcu čiji je osnivač skupština Opštine Vršac.
Dom omladine je centar koji promoviše programe za mlade u sferi umetnosti i kulture. Misija Doma omladine je kvalitetno provođenje slobodnog vremena mladih koje pokriva učešće mladih u kulturi i zabavi, kao preduslov za unapređenje kvaliteta života mladih u Vršcu.
Dom omladine u Vršcu se nalazi u zgradi koja datira iz XIX veka u samom centru grada, na nekoliko koraka od Vladičanskog dvora Banatske eparhije.
Dom omladine raspolaže sa otvorenim koncertnim prostorom kapaciteta od 350 posetilaca ( letnja bašta) i zatvorenim koncertnim prostorom od 150 posetilaca, galerijskim prosotrom sa 50 mesta i učionicama za edukativnu nastavu.
Dom omladine kao institucija koja zadovoljava potrebe mladih svoje aktivnosti temelji na nekoliko osnovnih segmenata rada: muzički sadržaji, likovni, književni, obrazovni, dramsko stvaralaštvo, filmski projekti a poslednjih nekoliko godina kroz različite projekte i rad sa mladima kroz radionice različitih sadržaja.
Muzički program Doma omladine održava se u klubu i diskoteci tokom zimskog perioda a u letnjem periodu na otvorenoj bini u bašti.
Muzički program obuhvata različite muzičke pravce: heavy metal, alternative rock, punk, Hard rock, indie pop i elektronsku muziku.
U okviru maniifestacije „Vršačko kulturno leto“ Dom omladine aktivno učestvuje i svojim doprinosom obogaćuje muzički program grada tokom dva letnja meseca koncertima afirmisanih bendova.
Svake godine u septembru Dom omladine organizuje Grožđebalsku gitarijadu koja je već tradicionalna i koja okuplja mlade bendove sa prostora Srbije.
U izložbenom prostoru organizujemo izložbe afirmisanih i neafirmisanih umetnika, članova klubova samostalnih umetnika, učenika osnovnih i srednjih škola i studenata. Zastupljene su sve tehnike slikanja, izložbe skulptura, umetničkih fotografija, crteža, linoreza i stripa. U galeriji Doma omladine vrše se promocije knjiga, književne večeri i prodaja knjiga.
Kada su u pitanju edukativne aktivnosti udruženje „Zdrav satv“ organizuje predavanja koja se sastoje od segmenata koji se bave pitanjima prevencije ( ishrana i detoksikacija), imunološki sistem, uticaj stresa, psihosomatske bolesti. Poseban deo predavanja posvećen je homeopatiji. Predavači su aktivisti Udruženja, kvalifikovani terapeuti i praktičari iz raznih oblasti integrativne medicine (makrobiotika, psihologija, homeopatija).
„Lotos teatar- mladi za mlade“ u saradnji sa Domom omladine svojim programom uspeo je da poveže prevenciju i edukaciju kroz kulturu – tokom protekle godine. Projekat ovog pozorišta obuhvatio je 3000 dece osnovnog i srednjoškolskog uzrasta i realizovao prvi i jedinstveni kviz prevencija, alkohol, droga.Glumci interaktivnog pozorišta „Lotos teatar“ igrom i dijalogom sa gledaocima ruše predrasude i pružaju doprinos borbi društva protiv nasilja i bolesti zavisnosti.
Programskom koncepcijom (muzičkim, likovnim, edukativnim programima) Dom omladine u Vršcu mladima u gradu predstavlja jedno mesto okupljanja uvek otvoreno za razmenu ideja i zajedničke projekte.